Άφωνους αφήνουν τους δύτες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στη δράση καθαρισμού του αστικού μετώπου στη λίμνη Παμβώτιδα.
Τα ευρήματα που έχουν ανασυρθεί από το βυθό της λίμνης είναι ιδιαίτερα. Πολεμικό υλικό, όπως οβίδες, οθωμανική χειροβομβίδα, γερμανικά κράνη, μία καμπάνα, μηχανάκια, μπαταρίες, κινητά τηλέφωνα, ποδήλατα μία παλιά ταμειακή μηχανή, ένα χάλκινο καζάνι από αυτά που χρησιμοποιούσαν για τσίπουρα, τρία αγγεία που παραδόθηκαν στην εφορία αρχαιοτήτων, μια πιρόγα και πολλά ακόμη ευρήματα.
Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τα δουν σε μια υπαίθρια έκθεση στην πλατεία Μαβίλη δίπλα στη λίμνη.
Είναι η πρώτη φορά, που επιχειρείται οργανωμένα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο καθαρισμός του βυθού της λίμνης σε μία έκταση 3,5 χιλιομέτρων και σε πλάτος 30 μέτρα από την ακτή, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνει η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Κατερίνα Χιωτέλλη.
«Ούτε εμείς περιμέναμε αυτόν τον όγκο και την τόσο μεγάλη ποικιλία στα ευρήματα»
Ακολούθως η κ. Χιωτέλλη συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι, ότι ούτε εμείς περιμέναμε αυτόν τον όγκο και την τόσο μεγάλη ποικιλία στα ευρήματα του υποβρύχιου καθαρισμού πέραν από τα αναμενόμενα».
Καθαρισμός του βυθού της Παμβώτιδας, έχει γίνει κατά το παρελθόν μόνον στο σημείο από όπου φεύγουν τα καραβάκια για το νησί, από εθελοντές δύτες, στο πλαίσιο Παγκόσμιας Ημέρες Περιβάλλοντος.
Η δράση θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκέμβρη. Επαγγελματίες δύτες, με εμπειρία σε καταδύσεις υψομέτρου, γιατί λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου στα 470 μέτρα, βουτάνε κάθε πρωί . Χθες, εντόπισαν κολλημένο στο βυθό ένα τζίπ, πιθανόν στρατιωτικού τύπου, τμήμα του οποίου ανέσυραν σήμερα με γερανό.
Η κ. Χιωτέλλη χαρακτηρίζει εμβληματική τη δράση και υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της λίμνης των Ιωαννίνων.
Όπως είπε, «αποτελεί εμβληματική δράση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Είναι μια δράση που σκεφτόμασταν καιρό, και τώρα φαίνεται ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ καθώς είναι μια πολύ σημαντική δράση του Οργανισμού».
«Η λίμνη Παμβώτιδα φιλοξενεί μια πολύ πλούσια βιοποικιλότητα»
Συνέχισε τονίζοντας πως «η λίμνη είναι ένα σπουδαίος υδροβιότοπος ανήκει στο δίκτυο Natura των προστατευόμενων περιοχών. Η λίμνη παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί από τον άνθρωπο στο πέρασμα του χρόνου εξακολουθεί να φιλοξενεί μια πλούσια βιοποικιλότητα και μάλιστα με πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. Έχουν καταγραφεί 200 διαφορετικά είδη πουλιών, σημαντικός αριθμούς για μια λίμνη 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παρά το μικρό μέγεθος της και την αλληλεπίδραση που έχει με τον άνθρωπό χιλιάδες χρόνια, εξακολουθεί να φιλοξενεί μια πολύ πλούσια βιοποικιλότητα και αυτό, είναι πολύ ιδιαίτερο. Αυτό γιατί είναι διαφορετικό να εξετάζεις ένα σύστημα απομονωμένο κάπου, που δεν έχει έντονη αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και άλλο να εξετάζεις ένα οικοσύστημα, όπου ο άνθρωπος συμβιώνει, συμβαδίζει με τη λίμνη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση αυτό που λέμε η αειφόρος ανάπτυξη , δηλαδή, πως θα παντρέψουμε τη διατήρηση του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα».
Αναφορικά με την πληροφορία, πως ένα ιταλικό μαχητικό βρίσκεται στο βυθό της Παμβώτιδας κοντά στο νησί, η κ. Χιωτέλλη είπε ότι αυτό διερευνάται. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και κάποιες επιχειρήσεις από τους δύτες.