Πώς αλλάζουν ο καιροί θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές τώρα τελευταία με τα… επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης να προκαλούν όλο και μεγαλύτερη εντύπωση στο ευρύ κοινό.
Ένας πίνακας λιπόν, που δημιούργησε ….το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης Ai-Da και απεικονίζει τον σημαντικό κρυπτογράφο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Άλαν Τιούρινγκ, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων(1 εκατ. λίρες), καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε ότι υπήρξαν 27 προσφορές για το έργο “A.I. God”, το οποίο είχε εκτιμηθεί αρχικά μεταξύ 120,000 και 180,000 δολαρίων. Το έργο τέχνης αυτό θεωρείται ορόσημο, καθώς αποτελεί την πρώτη πώληση έργου από ρομπότ -καλλιτέχνη σε δημοπρασία, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην παγκόσμια αγορά τέχνης.
Ο Τιούρινγκ, μαθηματικός και πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης, συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την αποκρυπτογράφηση της μηχανής Enigma. Μετά τον πόλεμο, ο Τιούρινγκ παρουσίασε το σχέδιο για έναν ψηφιακό υπολογιστή όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Το έργο του Ai-Da εμπνέεται από την προσωπικότητα του Τιούρινγκ και προσκαλεί το κοινό να αναλογιστεί τη «θεϊκή φύση» της τεχνητής νοημοσύνης και τους ηθικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς που φέρνει η εξέλιξή της.
Η Ai-Da, που χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε πως «η αξία του έργου μου έγκειται στο ότι μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για διάλογο σχετικά με τις νέες τεχνολογίες». Το έργο προκαλεί το κοινό να σκεφτεί την επίδραση της τεχνολογίας στις ζωές μας, ενώ ο διευθυντής του στούντιο της Ai-Da, Έινταν Μέλερ, τόνισε ότι η δημοπρασία αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τις εικαστικές τέχνες. Σύμφωνα με τον Μέλερ, το “A.I. God” εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αυτονομία και την αυξανόμενη ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης, φέρνοντας στο προσκήνιο την επίδρασή της τόσο στον κόσμο της τέχνης όσο και στην κοινωνία.