Την Παρασκευή 12 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή, στα 77 χρόνια της, η γνωστή, λαϊκή τραγουδίστρια Γωγώ Θεοδώρου…
Η μικρή, σχετικά, δισκογραφική της διαδρομή ξεκίνησε το 1966, τραγουδώντας το χασάπικο του Χρήστου Κιούση «Ξεχασμένο το λιμάνι το παλιό», με τη συνοδεία του Χρήστου Βαμβακά στα σεκόντα, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη μικρή εταιρεία «ΝΙΚΟΦΩΝ» (ΝΙΚ-118).
Το 1968 η Γωγώ Θεοδώρου ηχογράφησε το ξεχωριστό ζεϊμπέκικο του Άκη Πάνου «Σαν ζευγαρώσουν δυο καημοί», με την πανταχού παρούσα Βούλα Γκίκα στις δεύτερες φωνές. Την ίδια εποχή επρόκειτο να τραγουδήσει άλλο ένα τραγούδι του Άκη Πάνου, με τίτλο «Ούτε λόγος», που τελικά δεν ηχογραφήθηκε ποτέ και με κανέναν τραγουδιστή. (1)
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια, μέχρι το 1979 που κυκλοφόρησε ο πρώτος, ολοκληρωμένος δίσκος της Γωγώς Θεοδώρου, με τίτλο «Έψαξα να βρω μια ευκαιρία», με τραγούδια σε μουσική του Κώστα Ξενάκη και με το ομώνυμο τραγούδι, σε στίχους του Βασίλη Φωτεινάκη να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία, εκείνη την εποχή.
«Χαλάλι σου»
Το 1979 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος της λαϊκής ερμηνεύτριας με τίτλο «Καινούργια άνοιξη» και πάλι με τραγούδια του Ξενάκη, ενώ το 1981 εκδόθηκε από τη μικρή εταιρεία General Gramophone ένας δίσκος με τίτλο «Χαλάλι σου», με έντεκα συνθέσεις του Γιώργου Ζαμπέτα και ερμηνεύτρια τη Γωγώ Θεοδώρου. Οι στίχοι σε εννιά τραγούδια ήταν της Κατερίνας Πανάγου, ενώ από ένα τραγούδι υπέγραφαν η Βαρβάρα Τσιμπούλη και ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Τον δίσκο συμπλήρωνε ένα οργανικό κομμάτι…

Τα τραγούδια του δίσκου
1) Χαλάλι σου
2) Εγώ ακόμα σ’ αγαπώ
3) Απαγορεύεται
4) Μαύρες τουλίπες
5) Δυο αετοί (στίχοι Νίκου Παρασκευόπουλου)
6) Πόσο λυπάμαι
7) Έχω μια αγάπη στην καρδιά
8) Στου χωρισμένου την αυλή
9) Στα κάτω τα Πετράλωνα
10) Χωρισμός
11) Στα καφενεία (στίχοι Βαρβάρας Τσιμπούλη)
12) Στο φίλο μου (Οργανικό)
Εκείνα τα χρόνια, τα ονόματα των μουσικών δεν είχαν κατακτήσει ακόμα μια θέση στα εξώφυλλα των δίσκων, σε σταθερή βάση. Παρόλα αυτά, ακούγοντας το τελευταίο, οργανικό κομμάτι του δίσκου ακούγοντας τον Γιώργο Ζαμπέτα να αναφωνεί «Γεια σου Χρήστο Νικολόπουλε με το μπουζούκι σου!», γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο κομμάτι και ενδεχομένως και σε όλα τα υπόλοιπα, μπουζούκι, μαζί με τον Ζαμπέτα, παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, ο δίσκος πήγε σχεδόν… άπατος, παρόλο που, στο σύνολό του, περιλάμβανε μια σειρά από πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια, με τον αναγνωρίσιμο ήχο και το ύφος του Ζαμπέτα και με μια φωνή που θύμιζε αρκετά τη χροιά της Ρίτας Σακελλαρίου, αλλά με μεγαλύτερη – αν δεν με απατά η ακοή μου– έκταση και «ευλυγισία» και – σε κάποια σημεία – πιο «τραχιά»…
Συζητώντας με την Ιωάννα Κλειάσιου, στο πλαίσιο της βιογραφίας του, ο Γιώργος Ζαμπέτας απέδωσε τους λόγους της εμπορικής αποτυχίας του δίσκου στην πολιτική του κόμματος που ανέλαβε την εξουσία το 1981:
«Το καλοκαίρι του ’66 ερχότανε στο μαγαζί, στα ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ, ένα κοριτσάκι και το βάζαμε κι έλεγε κάνα τραγουδάκι καμιά φορά, η Γωγώ Θεοδώρου. Την είχα χάσει αρκετό διάστημα, όπου μια φορά στο Δεύτερο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, που κάνανε εκπομπές οι εταιρίες και διαφημίζανε τα τραγούδια τους, ακούω τη Γωγώ να τραγουδάει. Πήγα στο μαγαζί που τραγούδαγε, την άκουσα, είχε γίνει πολύ καλή τραγουδίστρια. Μου λέει πως θέλει να της κάνω εγώ τον καινούργιο της δίσκο. Με πάει στην εταιρία της και κάνουμε τον δίσκο, το ’81, πριν τις εκλογές, το “Χαλάλι σου”.
Τότε έκανα και τέσσερα τραγούδια για το δίσκο του Περικλή του Περάκη, στην Columbia… Του έδωσα ένα τραγούδι… Μια μελωδία!
“Δε μπορώ να ξεχάσω
τα παλιά να ξεγράψω
και να μη σ’ αγαπώ…”
Αλλά κι οι δύο αυτοί δίσκοι μείνανε αδιαφήμιστοι, γιατί βγαίνει ο Ανδρέας ο Παπανδρέου και τις κόβει τις διαφημίσεις απ’ τα ραδιόφωνα, γιατί ήθελε να διαφημίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ! Δεν ακουστήκανε αυτοί οι δίσκοι, πήγανε στράφι και είχανε ωραία τραγούδια, πολύ καλά. Χωρίς διαφήμιση δεν κάνει τίποτα ένας δίσκος και πόσο μάλλον όταν δεν είσαι και φίρμα τραγουδιστής». (2)
Ο δίσκος αυτός παρέμεινε ανέκδοτος σε cd. Ωστόσο, μπορείτε να τον ακούσετε ολόκληρο στο video που ακολουθεί.
Πηγές: 1) Άρθρο του Βαγγέλη Αρναουτάκη με τίτλο «Άκης Πάνου – Ανέκδοτοι δίσκοι και ακυκλοφόρητα τραγούδια!» στο Ogdoo.gr στις 23 Μαΐου 2012.
2) Ιωάννα Κλειάσιου «Γιώργος Ζαμπέτας – Βίος και πολιτεία» (Eκδόσεις «Ντέφι», 1997).