Μετά από σχεδόν μισό αιώνα μυστηριώδους απουσίας, ένας πίνακας του 16ου αιώνα, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Αντόνιο Σολάριο, επιστρέφει τελικά στην Ιταλία. Το έργο, το οποίο απεικονίζει τη μορφή της Παναγίας να κρατά στοργικά το Βρέφος Ιησού, είχε κλαπεί από μουσείο στο Μπελούνο το 1973 και για δεκαετίες παρέμενε άφαντο, μέχρι που εντοπίστηκε πρόσφατα σε σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Καλλιτεχνική αξία και εμφάνιση του έργου
Ο πίνακας, αποδίδεται στον Αντόνιο Σολάριο, έναν ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης γνωστό για την ιδιότυπη, συναισθηματικά φορτισμένη απεικόνιση θρησκευτικών σκηνών. Στο συγκεκριμένο έργο, ξεχωρίζει η ήρεμη έκφραση της Παναγίας και η απαλή, σχεδόν διάφανη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται για το πρόσωπο του Βρέφους. Η τεχνική του sfumato, εμπνευσμένη από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, προσδίδει βάθος και μυσταγωγική ατμόσφαιρα στο έργο, ενώ η λεπτομέρεια στο βλέμμα της μητέρας φανερώνει τη μαεστρία του καλλιτέχνη.

Η κλοπή που συγκλόνισε την Ιταλία
Το 1973, το Δημοτικό Μουσείο του Μπελούνο έπεσε θύμα μιας από τις πιο παράξενες και καλοσχεδιασμένες κλοπές της εποχής. Πολλαπλά έργα εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα, χωρίς ίχνη διάρρηξης, και οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Η αστυνομία τότε έκανε λόγο για πιθανή «παραγγελία» κλοπής από συλλέκτη του εξωτερικού. Αν και ο πίνακας του Σολάριο δεν θεωρούνταν από τους πιο γνωστούς της συλλογής, η υψηλή καλλιτεχνική του αξία έγινε αντιληπτή πολύ αργότερα.
Για δεκαετίες δεν υπήρξε κανένα ίχνος του. Το έργο πέρασε, πιθανότατα μέσω Αυστρίας, σε ιδιωτική αγορά και κατέληξε στα χέρια ενός ζευγαριού στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ο σύζυγος είχε αγοράσει τον πίνακα «καλή τη πίστει» από δημοπρασία, αγνοώντας την προέλευσή του. Μετά τον θάνατό του, η σύζυγος συνέχισε να τον διατηρεί στο σπίτι, μέχρι που ερευνητές έργων τέχνης αναγνώρισαν την ταυτότητά του μέσω φωτογραφιών.
Αντιδράσεις και επιστροφή
Παρόλο που η κάτοχος του πίνακα ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως πρόκειται για κλεμμένο έργο, οι ιταλικές αρχές και διεθνείς υπηρεσίες (όπως η Interpol) επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του μέσω ειδικών μητρώων. Έπειτα από νομικές διαβουλεύσεις και διπλωματικές επαφές, δρομολογήθηκε η επιστροφή του στην Ιταλία, ως κομμάτι της προσπάθειας ανάκτησης πολιτιστικών αγαθών που χάθηκαν παράνομα.
Ο πίνακας πρόκειται να εκτεθεί ξανά στο μουσείο του Μπελούνο, με ειδική σήμανση που θα αναφέρει την ιστορία της εξαφάνισής του — ένα ταξίδι που κράτησε πάνω από 50 χρόνια και έφερε στο φως την περίπλοκη πραγματικότητα της παράνομης διακίνησης τέχνης στην Ευρώπη.
evitanews.gr