Η γνωστή φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα» χρησιμοποιείται για να δείξει ότι κάποιος παίρνει εν γνώσει του μια ριψοκίνδυνη και συγχρόνως τελεσίδικη απόφαση.
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.
Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.
Μάθε πώς βγήκε η φράση «διέβη τον Ρουβίκωνα»
Ο Ρουβίκωνας (ιταλικά: Rubicone) είναι μικρός ποταμός στη βόρεια Ιταλία που χύνεται στην Αδριατική θάλασσα και βρίσκεται βόρεια του Ρίμινι και νότια της Τσεζένα.
Στην ρωμαϊκή εποχή ο ποταμός χώριζε την Ιταλία από την Γαλατία. Μόλις ο ρωμαϊκός στρατός περνούσε τον ποταμό σε ρωμαϊκό έδαφος κάθε στρατηγός απαγορευόταν να έχει τον έλεγχο του στρατού του.
Το μέτρο αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την είσοδο στρατού στην Ιταλία, επομένως και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή εμφυλίου πολέμου. Ο νόμος προέβλεπε ότι όποιος περάσει τον Ρουβίκωνα με στρατό ήταν εχθρός της Ρώμης και θα έπρεπε να εκτελεστεί.
Τελικά το 49 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας αποφάσισε να διασχίσει τον ποταμό και κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και του πρώην συμμάχου του, Πομπήιου. Τότε η Ρώμη κατάλαβε ότι κήρυξε τον πόλεμο αφού «διέβη τον Ρουβίκωνα».
Από τότε η φράση έμεινε στην ευρωπαϊκή ιστορία για να δηλώσει ότι κάποιος έχει πάρει μία τελεσίδικη απόφαση που δεν μπορεί να αναιρεθεί.